2012. július 5., csütörtök

Hőguta vagy influenza? Melyiket választanád?

Légkondi - Barát vagy ellenség?

Az elmúlt hetek irtózatosan tikkasztó hőségét vagy elviseli valaki és megbékél a természettel, vagy a fejlett technológia egyik jelenleg igen keresett berendezéséhez fordulhat, a légkondicionálóhoz.
Nos, a munkahelyen, ahol akár 20-30 emberrel is dolgozhatunk együtt nem nagyon tudunk egy emberként döntést hozni, hogy fagyasszuk meg a levegőt, mint Superman, vagy inkább a hőgutától szédüljünk el. Ez esetben a sok lúd disznót győz, és biztos többségben vannak azok, akik a hibernálás mellett döntenek.

Én sem kerülhettem el sorsomat, tehát élvezhettem a légkondi hideg levegőjét, ami persze kb. egy hétig felemelően jó érzés volt, de végül a fagyi szó szerint visszanyalt.
Azért is van időm most blogolni, mert sajnos betegen gubbasztok itthon a négy fal között a tikkasztó hőségben, amelyen a teljes sötétítés és a szellőztetés sem segít.

Vigyázzatok a légkondival, mert nagyon veszélyes is tud lenni. Konkrétan nálam lázzal kezdődött.
Kint 39 fok és a saját hőmérsékletem is 39 fok volt. Próbáltam gyógyszert, hideg zuhanyt, hideg vizes borogatást is és három óra alatt sem sikerült a lázamat levinni. Ekkor már majd meg haltam (persze ilyenkor az ember mindig világvége hangulatban van), amikor kedves ismerősöm (Tomi, akinek ezúton is köszönöm!) átjött istápolni és végül kihívta az ügyeletet.

Már önmagában a fiatal jóképű doktor bácsi megjelenése is javított állapotomon, de nem kerülhettem el a dupla adag Algopyrin injekciót, amit persze farba kell adni. És hát persze elsőre nem sikerül beadni, így átérezhettem milyen egy tűpárna élete. Erről nem az orvos és az asszisztense tehet! Köszönet a Főnix-Med-nek és dr. Fülöp Lászlónak a gyors segítségnyújtásért!


Az injekció is csak két óra múlva hatott, aludni alig tudtam, enni és inni meg még inkább nem. Másnap reggel (inkább hajnalban) felébredtem és nem tudtam tovább aludni, ment a hasam. Gondolom nem kell részleteznem hová indult el fél óránként. Mindenesetre elmentem körzetihez is és kiderült vírusfertőzésem van a légkonditól, ami egyben influenza is. Jó mi? Jah és persze természetes velejárója az egésznek a torokgyulladás, bár az most szerencsére annyira nem vészes.


Néhány jó tanács tehát:
- a légkondi minden évben egyszer legyen szakember által kitisztíttatva mielőtt elkezdjük a nyári rendszeres használatot
- ne legyen 15-16 fokra állítva, inkább kelljen hosszabb ideig mennie mire lehűti a levegőt egységes 25 fokra, mint közvetlenül szinte hűtőszekrény hideget fújjon ránk (akár arc- és homloküreg gyulladás is lehet a vége)
- ha nem tudunk a munkahelyen kompromisszumot kötni a többiekkel és a sok lúd disznót győz, akkor mindig legyen nálunk egy pár zokni legalább, amit az asztal alatt észrevétlenül viselhetünk, de legalább nem fázunk fel.

Vigyázzatok magatokra!!! És a hideg főleg jégkásás italokkal is csak óvatosan!
Puszi!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése